Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 20:15 - FAQ за начинаещите с Таро
Автор: cafessita Категория: Хоби   
Прочетен: 1750 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отдавна мисля да напиша тази статия. Тя ще бъде изключително полезна за начинаещите с Таро и в нея съм вложила много както от опита, който съм придобила след собствените си грешки, направени в началото, така и от прочетеното и наученото през времето, в което се занимавам с Таро. Бих искала да подчертая, че това е мое хоби и в никакъв случай не съм професионалист!

1. Къде да си купя/да се сдобия Таро?
Таро се продава на много места - в България съм виждала в Хеликон, Гринуич, Пингвините и други големи книжарници. Има добра и лоша страна в това - наистина, можете да видите тестето, но то обикновено е запечатано и обвито в целофан, така че няма да можете да пипнете картите. Изборът е много малък - обикновено се предлагат най-много 3-4 различни колоди, сред които Райдър-Уейт, Марсилско и Таро на Тот. Ако има нещо друго, то би било просто щастлива случайност.
Втора опция е магазинът Store.bg , но, лично на мен, те не ми направиха добро впечатление. Първото Таро, което поръах от там, беше поръчано и платено и няколко дни след това ми се обадиха да кажат, че е станала грешка и го нямали в наличност. Поръчах си друго - отново го нямаха. Накрая попитах какво таро имат, за да мога да си избера и казаха че не знаят.
Когато за втори път поръчвах Таро от тях, вече си бяха изчистли 80% от тестетата - май най-накрая са решили да проверят какво има и какво няма, така че този път беше безаварийно, получих си поръчаното за по-кратък срок от чакваното и то, с отстъпка. Разбира се, бяха виновни и много бяха сгафили първия път!
И най-добрата опция, поне за мен, Amazon.com - има много видове и са, особено ако хванете отстъпка, на страхотна цена. Тарото ми на Брюгел беше под 6 долара, а е на Lo Scarabeo (което, ако не знаете, е най-добрата фирма за Таро в света, правят ги в Италия).
Накрая - казват, че е най-добре Таро да бъде получено като подарък (най-добре ако е използвано), а не купено, но ако няма от къде да се сдобиете с такова и магазините са добра опция.


2. Как да избера коя колода е подходяща за мен?
Колоди има много и са различни - като се почне от Египетско и Марсилско и се свърши с извращения, поне по мое мнение, от порядъка на Таро с градински джуджета, Таро с приказни герои и т.н. Съветът ми е да влезете в интернет и да си отворите снимки на картите в търсачката. Изберете това, което на Вас Ви говори (дори да е Тарото с градинските джуджета). Ако Ви харесва, ако се "виждате" в него, ако разбирате картите, значи това е Вашето таро. Не купувайте Таро на Райдър-Уейт, защото е популярно, а защото на Вас Ви говори! Не купувайте Таро, защото Ви се струва готино! (аз си купих Марсилско на времето, защото ми изглеждаше най-старо и "най-вярно" - оказа се, че дори не мога да различавам жезли от мечове, да не говорим да тълкувам без книжка. После си купих Артурово Таро и нещата си дойдоха на местата. Все още като гледам на Марсилското визуализирам картите в други колоди, за да мога да тълкувам).

3. Как да съхранявам колодата ми? Какво се прави с нея?
Има, естествено, много начини - дървена кутия, специална платнена торбичка, олтарче... Някои слагат при колодите си кристали или свещи (и, ако са свещи, си ги палят при гадаене). Някои пък си го държат в оригиналната опаковка (което е лошо, защото така Таро остава безразлично за тях и е неутрално при гадание, т.е. не вниква в проблемите).
Това, което аз правя, е да отида в магазин втора употреба и да си купя един шал (от една страна, да не се изкушавам да го нося, от друга, да има заложена енергия - а, естетвено, не исках да се лишавам от собствените си шалове), да го изпера и, като изсъхне, да го поръся с розово масло (така го пречиствам спиритуално, пък и мирише добре) и да увия новата колода вътре. След това използвам въпросния шал при всяко гадание - слагам го като покривка и подреждам картите отгоре (от една страна не се "замърсяват спиритуано", от друга - не се замърсяват физически от прах или друга мръсотия, която може да бъде по повърхността, която ще ползвате). Също така размесвайте картите си колкото се може по-често и не давайте на друг човек да ги пипа, за да "свикнат" с Вашата енергия и да Ви слушат. Иначе ще показват неверни неща.
Някои казват, че новата колода трябва да престои поне няколко дни, предя да я ползвате - не съм съгласна - само трябва да я пипате често, за да свикне с Вас!


4. Как да разбера какво значат картите, за да мога да ги тълкувам?
Тук има два основни начина - първият е да се научите, без значение дали чрез четене на книжката, която може би е дошла с Тарото Ви, четене на блогове (моят или на други хора, които пишат за Таро) или чрез гледане на филмчета в Youtube.com или друг подобен сайт (това беше моят начин да се науча, изключително полезно е, защото се виждат картите и се обяснява в движение). Особено много ми харесва справняването на карти в различни тестета (което прилагам и в моите статии), защото това помага да се "види" по-добре значението на картата и да се запамети.
Вторият начин е "старият", препоръчван от много хора, а именно, да си седнете с колодата и да дадете свое значение на всяка карта. Ако ще правите това, моят съвет е да си записвате, защото може да изглеждате глупаво, докато тълкувате, ако забравите значението на някоя от картите.


5. Как да подреждам картите при гадаене?
В повечето книжки са дадени примерни подредби - обикновено келтски кръст и три карти. Можете да си харесате други в блогове или видеа. Аз много харесвам подредбите на eugeniasea (рускиня е и основно ползва игрални карти, но подредбите може да се ползват и при Таро):  www.youtube.com/channel/UCo6CG7x7NPFZ5US_Wan_WOw

6. Как да разбера дали Тарото ми познава? Изобщо може ли да му се вярва?
Според един приятел, преподавател в ТУ, Таро има толкова много значения, че няма как да не е вярно. :) Това е така отчасти. Ако гледате на любов и Ви се падат Любовниците и Слънцето, значи връзката "Ще я бъде". От друга страна ако постоянно Ви излизат 9 мечове, Дяволът и Луната, значи има нещо гнило в цялата история. Тук не става дума за много значения, а за необясними спиритуални събития, в които човек може да си избира дали да вярва или не. Аз само мога да Ви кажа, че след гледане на таро от моя милост дори колегите, които бяха твърдо песимистични по отношение на всякакви такива "бабини деветини", ме преследваха, за да им гледам отново.
За да разберете дали Вашето Таро "познава" - когато си гледате, направете снимка или запишете на лист какво се е паднало. След време погледнете пак и сравнете с реално случилото се. Ще разберете дали сте подредили картите вярно и дали сте ги изтълкували подходящо навремето. Ще отговорите и на въпроса дали Таро Ви е помогнало или напротив - съветът му Ви е забъркал в каша.


7. Как да размесвам (да цепя) картите? Навсякъде е показано по различен начин!
Всъщност, няма значение как ще ги цепите и дали ще го правите. Измислете си Ваш начин.
Аз, лично, добре разбърквам картите, а след това ги цепя (или давам на човека, на когото гадая, да ги цепи) с неводещата ръка (ако пише с дясната, цепи с лявата и обратно).
Съответно може да се подреждат картите които са най-отгоре, или да се теглят произволни карти от тестето. Може да се избира маркираща карта (обикновено тази, останала най-отдолу на тестето) или не... Вариантите са много, а изборът е само Ваш!


Cafessita



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cafessita
Категория: Хоби
Прочетен: 106576
Постинги: 50
Коментари: 1
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930